4.9/5 z 10.000+ opinii klientów
Dostawa do paczkomatów za 0 zł
Skuteczność potwierdzona klinicznie
27.000 członków w Pranamat Polska Forum
Twój koszyk jest pusty

Dodaj coś do mnie aby mnie uszczęśliwić :)

Kup teraz
Kontynuuj zakupy

Twój koszyk

Katarzyna Kęsy
Pranamat ECO
Oct 26, 2021
Pranamat ECO
Po treningu, przed snem, przy nauce, przy książce... Jest niezastąpiona, polecam każdemu!! Moi najbliżsi skusili się na zakup i za każdym razem wspominają mi o niesamowitych właściwościach maty!
Nawet posłużyła mi jako prezent ślubny, bo kto by jej nie chciał na nowej drodze życia:)
Wiem jednocześnie, że ciężko jest zacząć, więc polecam używać wtedy kiedy ciało tego potrzebuje (nauczymy się od razu go słuchać!). Pomalutku, małymi kroczkami, w cienkiej koszulce na minutę, dwie, trzy czy piętnaście.

Po 3 latach użytkowania jest dla mnie niezbędna. Zabieram ją wszędzie ze sobą. Siadam na niej nawet przy nauce (skupiam się bardziej!).
Wystarczy chwilę postać, by poczuć rozluźnienie stóp, a przy leżeniu na plecach czuję, jak dosłownie cieszy mi się całe ciało (potrafię leżeć śmiejąc się do siebie- wyrzut endorfin gwaranowany!! :))
Poduszka pomogła mi również na rozładowanie napięcia podczas migren, więc nie mogę być bardziej wdzięczna.

Dziękuję z całego serca, że powstało coś tak niesamowitego jak PRANAMAT!:))
Małgorzata Biedrawa
Pranamat ECO
Oct 26, 2021
Pranamat ECO
Jestem klientką Pranamat od 3 lat! O Pranamat dowiedziałam się z internetu, szukałam skutecznego a przede wszystkim domowego sposobu, który pomoże mi ukoić ból kręgosłupa i voilà!
Pranamat pomaga mi na migreny, które potrafiły całkowicie wywrócić moje plany do góry nogami, ale również na bóle kręgosłupa i stany zapalne w odcinku szyjnym. Dodatkowo poprawiła się jakość mojego snu!
Najczęściej korzystam z Pranamat ECO podczas oglądania filmów, w przerwie od pracy przy laptopie, a także po każdym treningu – mata działa kojąco, relaksująco i regenerująco dla mojego ciała! Moje zakwasy po treningach nie są aż tak odczuwalne, ponieważ wystarczy już 20 min i mięśnie rozlużniają się i czuję błogi relaks.
Mata Pranamat zaoszczędziła mi mnóstwo wizyt u fizjoterapeuty, a przede wszystkim czasu, który wreszcie mogę spędzać bez bólu i
tak jak ja go zaplanuje. Dzięki Pranamat mogę zregenerować się po pracy, nabrać energii na kolejny, pełen zadań dzień i po prostu odpocząć.
Według mnie Pranamat jest hitem! Polecam każdemu!!
Dorota Czech
Pranamat ECO
Oct 26, 2021
Pranamat ECO
Moja pranmatowa przygoda zaczęła się ponad rok temu. Zachęcona ciekawym reportażem w dzień dobry TVN oraz z polecenia jednej z znanych Dziewczyn z instagrama postanowiłam skusić się początkowo na samą matę. Mam problemy z kręgosłupem od najmłodszych lat. Często chodziłam do kręglarzy i różnych masażystów ale widomo nie każdego stać na masaże kilka razy w tygodniu. Jednorazowy wydatek i inwestycja w coś w co człowiek wierzy, że pomoże bardziej się kalkuluje. Tak wtedy pomyślałam i za kilka dni przywitałam w domu moją morską przyjaciółkę. Nasze pierwsze „rozmowy” nie były dość przyjemne. Pomyślałam wtedy o co tyle szumu jak to nie jest przyjemne tylko bolesne! I po co mam cierpieć! Dodam, że jestem narwanym człowiekiem i jak mi coś nie pasuje od razu to szybko z tego rezygnuję ale tutaj było inaczej! Myślę w głębi duszy dam jej jeszcze szansę! Rzuciłam się na głęboką wodę. W samej bieliźnie położyłam się na macie. Pierwsze minuty były straszne ale powiedziałam sobie że wytrzymam! Po kilku minutach ból znikł! Poczułam ciepło i mrowienie. Moje napięte i bolące plecy robiły się coraz bardziej wiotkie i ból się zmniejszał. Sama byłam w szoku, że odchodzi! Każda sekunda była inna… Ciężko opisać to uczucie to trzeba po prostu przeżyć! Po 15minutach powoli wstałam i możecie wierzyć lub nie mój ból znikł! To jakaś magia! Z moją Pranamateczką – bo tak ją nazywam kilka dni w tygodniu odpoczywamy sobie po ciężkim dniu. Jest dla mnie zbawienna po fizycznej pracy jak i także nieprzespanych nocach. Muszę wspomnieć, że super działa na cellulit! A po tanecznych imprezach na których całą noc bawię się w szpilkach uwielbiam stawać gołymi stópkami na ta kwiaty lotosu i czuć ulgę i odprężenie. To nie jest łatwe! To wyższa szkoła jazdy ale warto! Chociaż Nasze pierwsze podrygi nie były łatwe teraz już wiem, że to była najlepsza inwestycja w siebie i dla siebie! Dzięki ostatniej Waszej promocji skusiłam się na poduszkę, bo coraz częściej miewam migreny. Mam nadzieję, że pomoże mi tak jak pomogła mi z moimi kręgosłupowymi defektami mata. Kocham moją Pranamateczkę! Jest i będzie zawsze przy mnie bo dzięki niej zapominam o bólu i spięciu mięsni! Polecam z czystym sumieniem podpisując się pod jej działaniem rękoma i nogami <3 Kobiety i Mężczyźni to jest sztos nad sztosami!!!
Myszkorowska-Dechnik Agata
Pranamat ECO
Oct 25, 2021
Pranamat ECO
Idealny relaks po ciężkim tygodniu :) cudowna pomoc w walce z migrenami - to przepływające przez całe ciało ciepło polecam absolutnie każdemu :)
Ula Napiórkowska
Pranamat ECO
Oct 25, 2021
Pranamat ECO
Kiedy kalendarz nieubłaganie zbliżał się datą do moich 32 urodzin zastanawiałam się, co mogę zrobić dla siebie.
Mata Pranamat ECO „chodziła za mną” już dłuższy czas. Co mnie powstrzymywało przed zakupem? Cena.

Kilka miesięcy wcześniej umawiając się na planszówki z przyjaciółmi nie spodziewałam się, że w salonie spotkam się z Pranamatem. Trochę nieśmiało spoglądałam na niego, a w głowie zamiast planu gry kłębiły się rozterki dotyczące wyboru koloru.
Mija kilka dni. Wykonuję telefon do przyjaciół. Nie owijam w bawełnę: „Co myślisz o swojej macie?”. W odpowiedzi usłyszałam jedno słowo - KOCHAM. To była najlepsza rekomendacja, jaką mogłam usłyszeć.
A później wszystko układało się jak w bajce.
Promocja.
Zamówienie.
I jest.
Moja mata.
Mój prezent urodzinowy.
Ode mnie, dla mnie.

Wykonuję siedzącą pracę. Osiem godzin przed komputerem. Stres. Napięte mięśnie. Kiedy kładę się na macie, czuję rozluźnienie, jakby ciepło rozlewało się po moim ciele. Teraz wiem czym jest relaks.
Ból w odcinku lędźwiowym mija zadziwiająco szybko. Wcześniej nigdy nie myślałam, że coś tak łatwo i nieinwazyjnie mi pomoże. A błogość, którą niesie mata, szybko przynosi sen.

Teraz ja też mówię „KOCHAM”!
KATARZYNA WOJNAR
Pranamat ECO
Oct 25, 2021
Pranamat ECO
Witam, jestem użytkownikiem maty PranamatEco dokładnie rok ❤ i przetestowałam ją na wszelkie możliwe sposoby. Mata była prezentem Mikołajowym dla męża na obolałe plecy jako skutek pracy przy komputerze, ale to moim najlepszym przyjacielem została już po kilku sesjach i przejęłam ją całkowicie - bo ja ją po prostu uwielbiam! Relaks na macie pozwala mi się fantastyczne odprężyć i pozbyć napięcia w krzyżach, barkach i odcinku szyjnym kręgosłupa. Wyciąga ze mnie cały stres i zmęczenie nagromadzone po całym dniu, znacznie zmniejsza zakwasy po treningach - czuję się znacznie zdrowsza i mocniejsza, uwielbiam uczucie gorąca które pojawia się już po krótkiej chwili, uczucie które falami przetacza się masowane partie ciała.
I tak, FANTASTYCZNIE działa na cellulit!
I tak, można się na niej tak zapomnieć, że sen przychodzi już po krótkiej chwili.
Dawid powtarza, że mata jest tylko jego ale Mikołaj tuż-tuż kto wie może akurat dostanę swoją ... pamietaj "Mikołaju", mój ulubiony kolor to ZIELONY :D
PranamatEco dziękuję że jesteście!
Magda Kluz
Pranamat ECO
Oct 24, 2021
Pranamat ECO
Jedna z najlepszych rzeczy jakie kupilam. Pomaga na ból kręgosłupa. Nie raz ciężko się na niej położyć :) ale po 10 min jest super ulga i przyjemne ciepło. Polecam każdemu i gwarantuję że będziecie zadowoleni.
Katarzyna Radomska
Pranamat ECO
Oct 24, 2021
Pranamat ECO
Polecam matę Prenamat Eco, jest najlepszą matą wśród mat do akupresury.
Zadziała u mnie na ból pleców po dwóch cesarskich cięciach, wzmożone napięcie mięśniowe, ogólne zmęczenie i stres przy wychowaniu dwójki małych dzieci.
Serdecznie Polecam tym, którzy zastanawiają się nad wyborem maty.
Jarek L
Pranamat ECO
Oct 23, 2021
Pranamat ECO
Moja recenzja : zamiast iPhone wolę moją matę PranamatECO
Marta Zarzycka
Pranamat ECO
Oct 23, 2021
Pranamat ECO
Mój lek na bóle pleców, głowy i nie tylko! O tej wspaniałej macie usłyszałam od przyjaciółki, która poniekąd namówiła mnie do zakupu i nie mogę być jej bardziej wdzięczna. Jak już wcześniej wspomniałam pranamat pomaga mi w bólach kręgosłupa, szyi i głowy. Kiedy na niej staje daje mi tyle energii co duża kawa! Dodatkowo jest to dla mnie forma wyciszenia i relaksu, kiedy mogę na niej poleżeć chociaż godzinę w ciągu dnia. Pomaga mi również wysiedzieć długie godziny przed komputerem, ale i dostarcza dużo endorfin podczas każdej sesji. Zabieram ją wszędzie ze sobą i był to jeden z najlepszych zakupów na jakie się zdecydowałam :)
Aleksandra Główczyńska
Pranamat ECO
Oct 23, 2021
Pranamat ECO
Dzień dobry! Oto mata w swoim nienaturalnym środowisku na potrzeby zdjęcia! Najlepiej odnajduje się przyklejona do moich jak i mojego chłopaka plecków! Z matą poznaliśmy się około rok temu dzięki fizjoterapeucie, który dzięki niej stracił pacjentkę ❤️ Mata jest ze mną w domu, na uczelni, w aucie. Zabieram ją ze sobą, bo w domu musimy o nią walczyć.. Niechętnie się nią dzielę, bo chłop potrafi na niej zasnąć. Moje plecy są bardzo wdzięczne za Waszą prace i Wasz produkt- na pewno nie ostatni w mojej kolekcji! A teraz spadam.. poleżeć.. A wszystkim czytającym powiem tylko: wyjdź z zakładki opinie do sklepu, ta mata jest warta każdej złotówki. Nie dziękujcie.
Paulina
Pranamat ECO
Oct 22, 2021
Polecam każdemu poduszkę Pranamat, bez której nie wyobrażam już sobie funkcjonowania. Dzieki poduszce zniknęły moje bóle związane z miesiączka, ból głowy to już przeszłość. Pranamat to także mega odprężenie po ciężkim i stresującym dniu. Polecam każdemu
Małgorzata Procek
Pranamat ECO
Oct 22, 2021
Pranamat ECO
Dzięki macie i poduszce czuję się o niebo lepiej! Niby kolor nie niebieski a doznania niebiańskie. Leżę lub masuję wybrane części ciała każdego dnia! To mój czas. Moja chwila. Moje zdrowie. Od dziś do zestawu dołączyła mini mata, torba i żółwik Filip. I nawet koty mi zazdroszczą :)
Małgorzata Wójtowicz
Pranamat ECO
Oct 21, 2021
Pranamat ECO
Początkowo nie byłam przekonana do maty Pranamat, ale w końcu zdecydowałam się ją zamówić i przetestować - przez sytuację epidemiologiczną nagle całe dnie zaczęłam spędzać przy komputerze. Studiowałam, pracowałam i siedziałam godzinami przy biurku. Po kilku miesiącach kręgosłup dał mi się we znaki, notoryczne bóle pleców stały się nie do zniesienia. Dlatego kupiłam Pranamat Eco i od tamtej pory, dosłownie, moje życie się zmieniło. Codzienne leżenie na macie, chociaż początkowo trwające tylko chwilę, od razu przyniosło efekty. Bóle minęły już po paru sesjach! Obecnie wystarczy mi 10minut dziennie, żeby się zrelaksować i odpocząć - Pranamat niesamowicie szybko rozluźnia spięte mięśnie. Zdecydowanie warty każdej złotówki, a ja już myślę nad zakupem kolejnych części!
Leszczyńska Marta
Pranamat ECO
Oct 21, 2021
Pranamat ECO
Matę i poduszkę PRANAMAT ECO używam od 2 lat jestem zachwycona jej leczniczym działaniem, jest to moja ulubiona, wieczorna rutyna ♥️ Kładę się na matę, relaksuje, rozluźniam i czuje się odrazu lepiej. Wszelkie bóle karku i pleców po całym dniu pracy po prostu odchodzą w niepamięć. Obdarowałam już rodziców i babcię♥️Szczerze polecam.
Aneta Jas
Pranamat ECO
Oct 21, 2021
Pranamat ECO
Moja przygoda z Pranamat zaczęła się od maty w połowie 2020 roku. Praca zdalna, więcej siedzenia za biurkiem... Mata była (I jest) ulgą dla mięśni i kręgosłupa. Potem pojawił się duży żółw i od razu zaprzyjaźnił się z moją szyją i karkiem. Pomaga mi w bólach głowy. Od kilku dni jest ze mną mały żółw i poduszka. Ten komplet pozwala mi zapewnić sobie pełen relaks i ulgę w różnych bólach. Korzystanie z produktów Pranamat stanowi nieodłączny element moich wieczorów.
Aleksandra Waraczyńska
Pranamat ECO
Oct 21, 2021
Pranamat ECO
Z bólem kręgosłupa zmagam się od lat. Oprócz spięcia w barkach, najbardziej mi doskwiera ból w odcinku lędźwiowym.
Przez wiele miesięcy chodziłam do fizjoterapeuty, ale nie byłam systematyczna w ćwiczeniach.
Kiedy zaszłam w ciążę, bardzo się martwiłam jak sobie poradzą moje plecy po porodzie, z dźwiganiem kilku kilogramów przez dłuższy okres czasu.
Zdałam sobie sprawę z tego, że martwienie się nic mi nie da, i że muszę coś zmienić.
Zapadła decyzja o zakupie maty. Z całego serca wierzyłam że mi pomoże. Pod koniec ciąży była już u mnie, gotowa wraz ze mną na pojawienie się nowego członka rodziny.
W niczym się nie pomyliłam - córkę trzeba było nosić, plecy bolały, a mata była, i jest nadal moim zbawieniem.
W końcu nie muszę walczyć ze sobą by ćwiczyć.
Leżę na macie i odpoczywam, a plecy naprawiają się same:)
Elżbieta Gańczarczyk
Pranamat ECO
Oct 20, 2021
Jest SUPER :)Jeśli ktoś ma problemy z kręgosłupem to strzał w dziesiątkę. Zamiast wydawać na masaże bądź akupunkturę to lepiej zakupić matę. Koszt zakupu od razu się zwróci i w każdej chwili można położyć się i złagodzić ból. Odkąd mam matę nie zażywam tabletek ani maści na ból kręgosłupa. I dlatego POLECAM :)
Katarzyna Mnich
Pranamat ECO
Oct 20, 2021
Pranamat ECO
Kupiłam matę i poduszkę mężowi na rocznicę ślubu i korzystamy z niej razem. Wystarczy chwila na macie a odpływam i budzę się dopiero jak niechcący przekrecę głowę i kolce wbijają mi się w ucho. Uwielbiam, ubóstwiam i nie oddam nikomu. Najlepiej wydane pieniądze. Po sesji naacie jestem jak nowa i mąż tak samo nareszcie skończyły się jego bóle odcinka lędźwiowego. Polecam z całego serca.
Ewa Rzepkowska
Pranamat ECO
Oct 20, 2021
Uzależniająca! To chyba najlepsze słowo, które określa matę Pranamat ECO! Kiedy wracam po pracy do domu myślę tylko o chwili kiedy położę się na macie. Nic nie jest w stanie zastąpić tego uczucia rozluźnienia i momentu, kiedy orientujesz się, że glowa i plecy wreszcie nie bolą! To najważniejszy przedmiot u nas w domu!
Joanna Lewandowska
Pranamat ECO
Oct 20, 2021
Mój produkt jest fantastyczny, ratuje mój kręgosłup i już dziś nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez maty Pranamat ECO
Krzysztof Pielech
Pranamat ECO
Oct 20, 2021
Pranamat ECO
Mata Pranamat Eco opinia po 42 miesiącach użytkowania.
Mamy mieszane uczucia z jednej strony boli jak cholera, a z drugiej relaksuje. I co w tym wypadku zrobić? Czy nasza opinia powinna być pozytywna?
Po hucznych zapowiedziach w mediach, po opiniach innych użytkowników postanowiliśmy sami wytestować matę. Zakupiliśmy matę i poduszkę. Z racji tego, że sami jesteśmy z wykształcenia fizjoterapeutami mniej lub bardziej aktywnymi, wiemy co znaczy dostać masaż ( dobry masaż ). Możemy co nieco powiedzieć o naszych doświadczeniach z produktem Pranamat. Czy może on wspomóc prawdziwy masaż lub terapię i zaoszczędzić nam trochę pieniędzy i czasu?! Lecz po kolei zacznijmy od....

Nasz pierwszy raz…

Cóż, patrząc na miny instagramowiczów, blogerów czy innych osób, na pierwszy rzut oka wyglądało to fajnie: uśmiechnięte twarze i pełen relaks. Lecz powiemy wam szczerze: pierwszy kontakt ze skórą tych malutkich igiełek nie należy do przyjemności, boli jak….. Było napisane wytrzymać kilkanaście minut, no to my zacisnęliśmy zęby i próbujemy wyleżeć.
Mija minuta, druga, trzecia.. po około 3-4 minutach pierwszego leżenia mija nieprzyjemne uczucie i człowiek zaczyna się odprężać ( zaznaczam pierwsze leżenie na macie ). Przez pierwsze minuty każde z nas miało inne odczucie: pieczenie, kłucie, jednemu z nas było niedobrze, lekkie zawroty w głowie. Jednak po tych 3-4 minutach to wszystko zaczyna mijać. Ciało zaczęło się przyzwyczajać, lekko odprężać, pojawiło się uczucie ciepła na plecach.
Po ok 20 minutach schodzimy ( wstajemy) z maty Pranamat. Mamy uczucie jakby nasze ciało przykleiło się do kwiatów lotosu i tu kolejny raz zaciskamy zęby aby wstać :-). Bo jest to raczej nieprzyjemne uczucie. Na naszej skórze odbiły się dokładnie wszystkie igiełki. Doznania były inne niż do tej pory mieliśmy okazje doświadczyć. Lecz nasze ciało postrzegło to jako pozytywne doświadczenie.
Przy pierwszy podejściu do maty popełniliśmy błąd. Leżeliśmy na niej 10 razy z rzędu, dzień w dzień, o tej samej porze dnia. Dopiero później zorientowaliśmy się, że żeby odczucia były przyjemniejsze trzeba było stosować inny harmonogram masażu na macie. Ale krok po kroku i znaleźliśmy, a raczej dopasowaliśmy harmonogram leżenia, który najlepiej nam odpowiadał i nadal odpowiada. Brzmi to trochę tak, jak kucharz który pracuje nad tajemną recepturą idealnego posiłku.

Kolejne razy z matą….
już po wyrobieniu sobie nawyku i przeczytaniu wskazówek innych użytkowników, kolejne razy były dużo lepsze. Po 1 minucie znika nieprzyjemne uczucie na ciele, człowiek relaksuje się i odpręża, nasz organizm odczuwa to bardzo przyjemnie.


Jak korzystać według nas z maty Pranamat Eco? Jak długo leżeć i jak często korzystać z maty?
Jak leżeć na macie Pranamat?!
Nasza opinia według naszych doświadczeń: najlepiej korzystać z maty w seriach 20-30 minutowych co 2-3 dni. Ciało i skóra spokojnie może się zregenerować i możemy korzystać z przyjemnością z maty. Przy naszym pierwszy podejściu popełniliśmy ten błąd, że leżeliśmy codziennie. No dobrze, może to nie był błąd ponieważ każdy reaguje inaczej. Ale w naszym przypadku było to zbyt dużo i skóra była po prostu zbyt wrażliwa i lekko podrażniona.
Pozycja jaką przyjmujemy to leżenie (najlepiej płasko na podłodze), z nogami ugiętymi tak aby odcinek lędźwiowy przylegał do podłogi. Ewentualnie można podstawić krzesło pod nogi, aby oprzeć na nim łydki.

Czy Mata Pranamat Eco jest w stanie wspomóc masaż lub terapię?

W ogólnym pojęciu masażu, ma on służyć: rozluźnieniu, odprężeniu, zmniejszeniu bólu, stanów stresowych i lękowych, regeneracji organizmu. I naszym zdaniem ( moim i mojej żony) Mata Pranamat Eco doskonale się do tego nadaje.

Mata opiera swoje działanie na akupresurze przy pomocy kwiatów lotosu, czyli pobudza krążenie w miejscach gdzie nasz organizm miał przyjemność leżeć, stać, siedzieć. A co za tym idzie wspomaga regenerację naszego układu mięśniowego, doskonale odpręża i relaksuje ( ja osobiście zasypiam po 2 minutach leżenia na macie, czasami żona "szturcha" mnie, bo zdarza mi się chrapnąć :)) Był okres kiedy mieliśmy miesiąc przerwy od maty, lecz szybko i z utęsknieniem wróciliśmy do regularnego użytkowania.
Czy może wspomóc masaż i terapię? My osobiście po 3 latach i 6 miesiącach użytkowania zdecydowanie możemy powiedzieć że: TAK.
Czy polecamy matę Pranamat Eco naszym gościom?
Bardzo chętnie polecamy ją klientom i gościom hotelu w którym mamy okazję pracować i wiemy, że gro z nich kupiło matę, bo do nas wracają i opowiadają historię związane z ich "pierwszym razem" :) Niektóre z nich są naprawdę zabawne, lecz o tym innym razem....
Pozdrawiam Krzysztof i jeszcze dołącza się moja żona Justyna Pielech
Anna Kirklo
Pranamat ECO
Oct 19, 2021
Pranamat ECO
Nieważne że zdjęcie trochę nie wyraźne
i widać mi podbródek,
leżę na macie bez żadnych ogródek.
Po bólu godzinie, po śladach tysiące
Dzięki tej macie bede zdrowa jak słońce ☀️
Kasia Janik
Pranamat ECO
Oct 19, 2021
Pranamat ECO
Jestem trenerem personalnym i fizjoterapeutą. Moje życie opiera się na pracy z ciałem. Staram się, by ciało służyło mi jak najdłużej w jak najlepszym stanie. To samo tyczy się osób z którymi współpracuję na siłowni czy pomagając im w dolegliwościach kręgosłupa. No właśnie kręgosłupa! Nie znam osoby, która nigy sie nie skarżyła na bóle pleców. Czasami wynikają one ze zbyt długiej pracy przy komputerze, czasami ze zbyt mocnego trenignu, albo ze zbyt długiej przerwy w treningach, a jeszcze inni kumulują swoje stresy w okolicach szyi. Jest na to rada – moje ręce! Ale moja doba ma tylko 24h. Nie jestem w stanie pomóc wszystkim, a obecnie panujący Covid-19 mi to jeszcze utrudnia. Dlatego z czystym sumieniem polecam codzienne seanse na tej macie. Początkowo leżenie na Pranamat Eco może sprawiać więcej bólu niż przyjemności, ale (tak jak w treningu) liczy sie systematyczność. Wystarczy 20min przed snem położyć się i np. poczytać a nasz sen zyska na jakości, a nasze mięśnie się zrelaksują. Częste bóle odcinka lędźwiowego podczas home office? Polecam położyć grykową poduszkę przy oparciu fotela i napierać plecami podczas pracy przy komputerze. Uciążliwe dolegliwości odejdą w niepamięć. Bóle stóp od całodniowego chodzenia w szpilkach? Wystarczy stanąć kilka minut na macie np podczas wieczornej toalety. To nie magia, to nasz organizm sam się regeneruje. Mata sprawia, że dana część ciała jest lepiej ukrwiona, odżywiona i dotleniona.
Ponieważ moja przygoda ze sportem, regeneracją, rehabilitacją trwa już ponad 20 lat to mam wiele doświadczeń. Już 10 lat temu używałam zwykłej plastikowej maty akupresurowej. Ale to jak jazda maluchem i mercedesem. Dojedziesz z punktu A do punktu B, ale nie wiadomo w jakim czasie i w jakim stanie... Używając Pranamat Eco już po pierwszym seansie czuję się lepiej, a na ten sam efekt z plastikowym odpowiednikiem musiałam czekać kilka dni.
Nie powiem, że leżenie na macie jest równie dobre co profesjonalny masaż z uciskiem punktów spustowych, ale w czasach izolacji to naprawdę dobry wybór,a gdy już wszystko wróci do normalności to będzie świetny element terapii pomiędzy wizytami u fizjoterapeuty.