4.9/5 z 10.000+ opinii klientów
Darmowa dostawa
Skuteczność potwierdzona klinicznie
27.000 członków w Pranamat Polska Forum
Twój koszyk jest pusty

Dodaj coś do mnie aby mnie uszczęśliwić :)

Kup teraz
Kontynuuj zakupy

Twój koszyk

Paulina Wojtowicz
Pranamat ECO
Oct 31, 2021
Pranamat ECO
Najlepsza przyjaciółka aktorki musicalowej!

Jestem szczęśliwą użytkowniczką poduszki i maty Pranamat od ponad pół roku. Najchętniej spotykam się z nią po spektaklu, jodze i rozciąganiu, a także przed snem.
Mata Pranamat zaskoczyła mnie już od pierwszego dnia - przybyła do mnie niesamowicie szybko! Jest urodzinowym prezentem od mojego Ukochanego.

Jestem aktorką musicalową. Moje ciało narażone jest na częste spięcia, a także na zmęczenie. Kiedy zobaczyłam, że moi znajomi artyści leczą podobne przypadłości przy pomocy magicznej, kłującej maty, od razu zaczęłam rozglądać się za egzemplarzem tylko dla mnie ❤️

Stawiam na jakość i trwałość. Nie ukrywam jednak, że jestem również estetką i wygląd oraz kolor Pranamat zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia! Poznałam jej naturalny skład co skłoniło mnie do tego, że nie skusiłam się na tańsze odpowiedniki ❌

Mata pozwala mi na chwilę dla siebie w jedności z moim ciałem. Na przysłuchaniu się temu, co mu dolega. Nasze pierwsze spotkanie było raczej szybkie i bolesne. Jednak cierpliwie przyzwyczajamy się do siebie i każdego dnia spędzam na niej dłuższą chwilę, wręcz lgnę do niej i czekam na moment, kiedy będę mogła z niej skorzystać.

Co zmieniło się w moim życiu podczas tej 6 miesięcznej znajomości? Moje ciało nie raz dało mi do zrozumienia, jak zbawienny wpływ ma na mnie mata. Czuję się bardziej rozluźniona, moje mięśnie nie są aż tak spięte, lepiej i głębiej śpię w nocy (Krótka drzemka na macie? Najmilszy moment w ciągu dnia!). To zadziwiające, że ostre kolce z jednej strony potrafią zrelaksować, a z drugiej strony pobudzić i dostarczyć dużej dawki energii. Jest niezastąpionym towarzyszem po każdym spektaklu, kiedy chcę rozluźnić spięte i zmęczone ciało, ale również w trakcie okresu - cudownie łagodzi, a nawet niweluje miesiączkowe bóle brzucha, głowy i pleców, które od lat były moją ogromną zmorą. To uczucie ciepła, które ogarnia mnie od stóp do głów i późniejsze „rozlanie się” ciała na macie - bezcenne.

Za pół roku obchodzę 30 urodziny. Czuję, że do tego czasu mata tak odmieni moje ciało i samopoczucie, że nowa cyfra z przodu nie będzie mi straszna, a kolejne wyzwania aktorskie możliwe!

Dziękuję!
Karolina Gonciarz
Pranamat ECO
Oct 31, 2021
Pranamat ECO
Pranamat ECO to mój najlepszy zakup ostatnich lat. Po długim namyśle, przeczytaniu dziesiątek opinii i zapoznaniu się z relacjami cenionych przeze mnie influencerów, finalnie zdecydowałam się na zestaw mata+poduszka (akurat trwała jedna z regularnie organizowanych akcji promocyjnych, co pozwoliło mi nabyć Pranamat w bardzo korzystnej cenie).

To była miłość od pierwszego ukłucia. Najpierw nieśmiało, w ubraniu i skarpetkach, minutę lub dwie. Z biegiem czasu poznawaliśmy się coraz lepiej, a czas spędzany na macie lub poduszce stopniowo się wydłużał. Dzisiaj lubimy się na tyle, że potrafię na nim zasnąć.

Pranamat ECO pomaga mi przede wszystkim na bóle pleców i lędźwi spowodowane pracą przy komputerze. Wspaniale relaksuje i odstresowuje po nawet najcięższym dniu. Kiedy brakuje mi energii, szybka sesja stania gołymi stopami na kolcach potrafi zdziałać cuda. Poduszka przydaje się również w walce z migreną, a mata podczas medytacji.

Uważam, że Pranamat to długoterminowa inwestycja we własne zdrowie, a jednorazowy wydatek szybko się zwraca. Zamiast chodzić do fizjoterapeuty - leżę na macie. Zamiast prosić masażystę o rozluźnienie spiętego karku - używam poduszki.

Osobom, które wahają się, czy kupić Pranamat, serdecznie polecam trzydziestodniowy okres próbny, w ramach którego można dokonać darmowego zwrotu. Kiedy zobaczycie jakość wykonania i poczujecie ten relaks i odprężenie... Pranamat na pewno z Wami zostanie :)

Najlepiej przetestować go we własnym zakresie. Ja już kupiłam drugi zestaw dla rodziców. Moim zdaniem Pranamat ECO to strzał w dziesiątkę!
Barbara Bieniaszewska
Pranamat ECO
Oct 31, 2021
Pranamat ECO
Matę i poduszkę pranamat ECO uważam za mój najlepszy zakup w tym roku. Jest warta każdych pieniędzy, a ulga, którą odczuwam za każdym razem kiedy z niej skorzystam jest niemożliwa do ocenienia.
Kupiłam ją z polecenia fizjoterapeuty, jako uzupełnienie do cotygodniowej rehabilitacji.
Na początku było mi się bardzo ciężko przekonać do leżenia na niej i podchodziłam do niej jak do jeża. Kolce są bardzo mocne, co na początku uważałam za minus. Nawet kiedy kładłam się na macie w bluzce nie byłam z stanie wytrzymać 5 minut. Jednak ból pleców oraz szyi jaki mi towarzyszył był większy niż negatywne uczucia, które wywoływały u mnie kolce. I bardzo się cieszę, że nie zrezygnowałam z używania maty po pierwszej próbie.
Teraz gdybym miała zabrać coś na bezludną wyspę była by to właśnie mata i poduszka Pranamat ECO. Nie mogę sobie przypomnieć jak wcześniej radziłam sobie z bólowymi dolegliwościami, które dzięki macie znikają jak za dotknięciem magicznej różdżki.
Po miesiącu korzystania z poduszki przestałam cierpieć na szczękościsk. Kiedy rano korzystam z maty na plecy, nie bolą mnie one przez cały dzień.
Dzięki temu, że korzystam też z maty wieczorem leżąc już pod kołdrą zasypiam w mgnieniu oka, mimo że wcześniej potrzebowałam przynajmniej godziny.
Mata i poduszka znacząco poprawiły mój komfort życia. Po ciężkim dniu najlepszym relaksem jest dla mnie pół godziny na macie.
Uwielbiam jak ostre są kolce, kolor i jakość mojej maty. Mimo bardzo intensywnego użytkowania wygląda jak nowa, a kolce choć bałam się tego nie odpadły.
Matę polecam wszystkim. Początkowym bólem nie należy się zrażać, ponieważ jak powiedział mój fizjoterapeuta "To, że odczuwasz ból znaczy, że twoje ciało reaguje, a jeśli reaguje to znaczy, że możemy osiągnąć pozytywną zmianę".
Weronika Pietryga
Pranamat ECO
Oct 31, 2021
Pranamat ECO
Zestaw Pranamat Eco - poduszka i mata to produkt nad którym zastanawiałam się ponad rok i do dziś żałuje straconego czasu!
Codzienne stosowanie maty daje mi ogormną ulgę w bólach pleców, niejednokrotnie pomaga się odprężyć i rozluźnić po stresującym dniu.
Stosuję matę i poduszkę na różne sposoby, klasycznie - kadąc się na plecach by zimniejszych napięcia, bóle i się zrelaksować.
Używam też na brzuch i uda by ujędrnić skórę ale również na stopy, jeśli po całym dniu aktywności odczuwam ich zmęczenie. Wystarczy 10 minut by poczuć ogromną różnicę!
Nie wyobrażam sobie życia bez maty i poduszki dlatego teraz na każdy wyjazd zabieram je ze sobą.
Polecam wszystkim znajomym i rodzinie bo wiem jak ogromny, pozytywny wpływ mata ma na mój organizm.
Zakup Pranamat Eco to była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu :)
Patrycja Straub-Vilbikas
Pranamat ECO
Oct 30, 2021
Pranamat ECO
Jeszcze niedawno to ja szukałam opinii na temat Pranamat ECO, a teraz to ja zachwycam się nad nią! :)

Czytając opinie innych myślałam, że to wszystko to jakaś ściema! Jakim cudem kilka igiełek może pomóc w bólach kręgosłupa, bólach głowy i innych poważnych schorzeniach? Przecież to niemożliwe! :)

A jednak! Przekonałam się i ja - urodzona realistka i niewierząca we wszystkie "internetowe wynalazki".
Tym razem był to jednak strzał w dziesiątkę.

Napięciowy ból głowy, który dokuczał mi praktycznie codziennie teraz nie jest mi straszny! Przepuklina w odcinku lędźwiowym? Zapomniałam o niej!

Jestem pod ogromnym wrażeniem, a matę mam dopiero kilka miesięcy. Żałuję, że nie zdecydowałam się wcześniej!

Pranamat jest po prostu SUPER!

P - piękna
R - rozgrzewająca
A - atrakcyjna
N - najlepsza
A - aktywizująca dobre emocja
M - mega
A - absolutnie wyjątkowa
T - urkusowa (przynajmniej moja)

To i jeszcze więcej dobrych słów można napisać o PRANAMAT ECO! <3
Karolina Bogusławska
Pranamat ECO
Oct 30, 2021
Pranamat ECO
Od dłuższego czasu zmagałam się z bólem pleców. Odcinek szyjny oraz lędźwiowy kręgosłupa dawały o sobie znać każdego dnia, a wieczorem nie byłam w stanie myśleć o niczym innym jak o bólu. Stres również towarzyszył mi bardzo często przez co mój organizm był osłabiony.
Z zawodu jestem kosmetologiem, z moimi klientkami często dzielimy się różnymi nowinkami i to właśnie od nich zaczęła się moja przygoda z PRANAMAT ECO. Po wielu rekomendacjach postanowiłam zdecydować się na zakup maty oraz poduszki i była to najlepsza decyzja mojego życia ! Od kiedy ich używam odczuwam niesamowity komfort w trakcie pracy, a także po niej. Dodatkowo skorzystało na tym również moje samopoczucie. Wreszcie pozbyłam się napięcia w ciele. Już po kilku minutach leżenia na macie czuję się odprężona i zrelaksowana. Pranamat Eco dało mi znacznie więcej niż oczekiwałam. Odkąd pamiętam pierwszy dzień okresu był dla mnie udręką jednak teraz kiedy używam maty regularnie, bóle menstruacyjne przestały mnie zadręczać. Polecam Pranamat Eco każdemu bez względu na dolegliwości. Uważam, że jest to rzecz niezbędna w codziennym życiu i warto w nią zainwestować. Żałuję, że nie miałam jej znacznie wcześniej.
Napiórkowska Agnieszka
Pranamat ECO
Oct 30, 2021
Pranamat ECO
To był zakup nad którym myślałam od bardzo dawna...
Przeczytałam chyba 1 000 000 opinii na różnych forach o pranamat
Obdzwobiłam koleżanki i ulubiona fizjoterapeutke ;)
A kiedy ona powiedziała mi że kupiła matę pod choinkę dla swojej mamy, od razu ją kupiłam :)
W dodatku zobaczyłam też pozytywna opinie ulubionych influencerek !!
Pierwsze chwile były ciężkie !! Leżenie na tych kwiatach lotosu było wręcz denerwujące !
Po kilku podejściach udało mi poleżeć dłużej niż 5 min i okazało się , że dla mnie relaks zaczyna się w szóstej minucie :)
Nie raz po prostu na niej zasnęłam ;)
Korzystam prawie codziennie od dwóch lat,
To stał się dla mnie taki „mały rytuał” , włączam ulubiona nutę i kładę się na około 30 minut - czasem dłużej.
Zniknęły bóle pleców i ból głowy , który męczył mnie od bardzo dawna :)
Skóra stała się jędrniejsza :)
Po takim seansiku czuje się , jakbym wyszła z salonu masażu.
A teraz najlepsze !! Mój sceptycznie nastawiony mąż bardzo często mi matę podkrada i sam ją chwali !!
Już nie wspomnę o koleżankach , które po kilku seansach u mnie skusiły się na zakup !
Brawo Pranamat !
Zmieniacie jakość życia !
Patrycja Busz
Pranamat ECO
Oct 30, 2021
Pranamat ECO
Już nie mogę bez niej żyć, będąc w pracy myśle o tym by się na niej położyć. Najczęściej korzystam z poduszki - ostatnio nawet w aucie (oczywiście jadąc jako pasażer!). Mata służy mi do relaksu przed snem. Obydwa produkty dają odczuwalne efekty rozluźnienia!
Dziś przyszła paczka z prezentami świątecznymi, Pranamat wędruje dalej! :)
Andrzej Janiec
Pranamat ECO
Oct 30, 2021
Pranamat ECO
Zdecydowanie polecam zakup Pranamat ECO. Jestem tym szczęśliwcem, który sam nie musiał się zastanawiać nad zakupem, ponieważ przetestowałem matę mojej dziewczyny. Długo się wahałem zanim na dobre położyłem się na kolcach, bo nie ukrywam - pierwsza styczność z matą jest bolesna. Wtedy jeszcze nie wie się, jak ten kłujący ból zmienia się w przyjemny, rozgrzewający ogień na ciele.
Dzisiaj korzystam zarówno z maty jak i poduszki bez żadnych oporów. Uwielbiam to uczucie rozluźnienia i odprężenia po masażu. Z racji pracy terenowej i dźwigania ciężkich rzeczy czasem odczuwam ból pleców, ale od kiedy korzystam z Pranamat nie martwię się już tym. Często korzystam z maty w samochodzie (chociaż na początku używałem głównie poduszkę bo jest mniejsza i łatwo ją uformować tak, żeby przylegała do pleców), a kiedy jestem w domu moje masaże są zazwyczaj krótkie (15-20 minut). Cieszę się, że nawet mając ograniczony czas jestem w stanie zniwelować uczucie napięcia i zrelaksować się. Żeby nie przedłużać wspomnę jeszcze tylko o tym, że zdecydowanie poprawiła mi się jakość snu. Zasypiam szybko, nie budzę się w nocy, a rano jestem wypoczęty. Nie spodziewałem się, że odczuję aż takie efekty. Naprawdę się cieszę, że poznałem ten produkt :)
Małgorzata Desput
Pranamat ECO
Oct 30, 2021
Pranamat ECO
Dlaczego pranamat eco, a nie inne maty? Te pytanie chyba pada w głowach większości osób, które zastanawiają się nad kupnem zestawu do akupresury.



W związku z moją pracą, studiami zdalnymi przed komputerem, godzinami spędzanymi w pociągu mój kręgosłup nie był w najlepszym stanie. Fizjoterapeuta doradził mi - mata do akupresury. Początkowo kupiłam jakaś zwykła tanią mate - jednak kolce w niej były mało ostre, wypełnienie to była zwykła gąbka - przez co mata nie wbijała się za dobrze, a do tego plastiki z których wykonane były kolce się łamały, a do tego materiał był podatny na przetarcia. Nieoryginalna mata wylądowała w szafie, a moje plecy wciąż często dawały się we znaki. Przeglądałam często fb i tam trafiłam na grupę „Pranamat Polska Forum”. Po znalezionych tam opiniach i zdjęciach zadowolonych klientów nie było wyboru. STAŁO SIĘ - jestem szczęśliwą posiadaczką zestawu od Pranamat: mata, poduszka, serce i żółw.

Moje pierwsze randki z pranamat nie były łatwe. Zaczynały się od spotkań w koszulce, bo mocno kłuło, trudno było wyleżeć, wystać. Teraz są to już spotkania bez koszulki - lecz pod kocem ;) To jest prawdziwe ŁAŁ - poczułam rozgrzanie na plecach, kolce wbijały się bardzo mocno. Po takiej sesji poczułam się mocno wyluzowana i wypoczęta. Moje plecy poczuły mocną ULGĘ w bólu, były mi wdzięczne za ten zakup.

Jako pierwsze kupiłam matę i poduszkę - klasyczny zestaw. Wtedy wydawało mi się, że więcej od pranamat uzyskać się nie da - a jednak, MYLIŁAM SIĘ :D Jako prezent dostałam serduszko - odkryłam zupełnie nowe sposoby użytkowania. Podobnie było z żółwiem - go dostałam w konkursie za bycie aktywną na grupie.



Teraz po ponad roku użytkowania - pranamat eco jest moim kompanem w podróżach. Nie ma takiej wyprawy by jakiś element nie jechał ze mną ;) Poduszka idealnie sprawdza się w podróży pociągiem - chyba każdy wie jak potrafi być męcząca długa droga. Pranamat pomaga mi nie tylko na problem z bolącymi plecami. Po długich dniach w szpilkach (albo całonocnych imprezach), bądź górskich wędrówkach masuje stopy depcząc po macie - to naprawdę POMAGA! Gdy mam spięty kark - co często się zdarza przy stresie - wkładam poduszkę serce do góry nogami i czuje jak moje mięśnie się ROZLUŹNIAJĄ. Jestem również migrenowcem - niestety często ataki migreny uprzykrzają mi życie - wtedy pod głowę daję poduszkę i nieco ruszam głową. BÓL GŁOWY USTAJE! Wypróbowałam juz chyba na każdy sposób elementy pranamat które posiadam :D

Teraz mogę powiedzieć tylko jedno: Pranamat eco jest NIEZASTĄPIONY!
Angela Czajko
Pranamat ECO
Oct 29, 2021
Pranamat ECO
Pranamat to życie! Poduszka masuje mi skórę głowy (na porost włosów lepsza niż peeling), dzięki czemu niweluje napięciowe (cykliczne) bóle. Cudownie odciąża też szyję po 8h pracy przy kompie. A mata to po prostu złoto! Po jogowych wygibasach wchodzi smoothly jak szampan w Sylwestra! I tak, 27-latki muszą wspomagać się matami do akupresury, bo inaczej czekałyby nas garb i kaplica szybciej niż byśmy zakładali. :D
Zuzanna Forell
Pranamat ECO
Oct 29, 2021
Pranamat ECO
Pranamat jest ze mną od ponad roku i nie będę kłamać, że była to miłość od pierwszego wejrzenia.. wręcz przeciwnie, pierwsze nasze spotkania były bolesne i nieprzyjemne, ale z czasem kiedy z 5 minut wspólnych minut dziennie zrobiło się 15, a potem 50 - nie wyobrażam sobie, żebyśmy kiedyś mieli się rozstać. Pranamat pomaga mi na bóle w odcinku piersiowym kręgosłupa, rozgrzewa w chłodne wieczory i zabiera ze sobą stresy całego dnia. Polecam cały sercem, mocne 5/5!
Alicja Chłodnicka
Pranamat ECO
Oct 29, 2021
Pranamat ECO
Pranamat odmienił moje życie! Dzięki temu że już prawie dwa lata temu mój kręgarz polecił mi Pranamat Eco dziś moja jakoś życia jest dużo lepsza. Zanim zaczęłam korzystać z Pranamat miałam bardzo duże bóle kręgosłupa (zwłaszcza w odcinku lędźwiowym), problemy ze snem oraz silny szczękościsk. Od kiedy każdego dnia korzystam z Pranamat ból kręgosłupa ustąpił, szczękościsk znacznie się zmniejszył a sen to nareszcie przyjemność! Namówiłam już na zakup Pranamat połowę swojej rodziny i nikt nie żałuje! ❤️ Polecam każdemu!
Lech Filippowicz
Pranamat ECO
Oct 29, 2021
Pranamat ECO
Używam Pranamat od 5 miesięcy i śmiało mogę powiedzieć, że nic nie działa tak rozluźniająco na napięte mięśnie jak Pranamat Eco. Świetnie radzi sobie także z bólami głowy oraz dolnych partii pleców. Już kilka minut leżenia na macie wpływa także bardzo korzystnie na moje samopoczucie! Używam jej w domu i zabieram także w podróż. Nie wyobrażam sobie już codziennego relaksu bez Pranamat!
Agata Majkowska
Pranamat ECO
Oct 29, 2021
Absolutnie uwielbiam moją matę i poduszkę!
Daje upragniony relaks moim plecom po ciężkim dniu pracy. Rozgrzewa w zimne dni. Pomaga zwalczyć obrzęki. Kupiłabym jeszcze raz!
Kinga Łukaszewska
Pranamat ECO
Oct 28, 2021
Pranamat ECO
Muszę przyznać, że zanim kupiłam zestaw Pranamat przeglądałam instagrama tejże firmy i do niej po cichu wzdychałam, ale jak na studencką kieszeń było to stosunkowo drogie marzenie. Jednak w końcu odłożyłam pieniądze i był to najlepszy prezent, który mogłam sobie sprawić. Odkąd posiadam zestaw Pranamat staram się regularnie z niego korzystać, co daje pozytywne skutki. Najważniejszym jest zredukowanie (a w większość dni zlikwidowanie całkowicie) bólu w odcinku szyjnym kręgosłupa, który występuje u mnie stale od kilku lat.
Oprócz tego należę do kobiet, które co miesiąc męczą się z dość dużym bólem podczas miesiączki. U mnie najczęściej objawia się to bólem odcinka lędźwiowego, a leżenie na macie Pranamat idealnie pomaga na tę dolegliwość.
Nie żałuję zakupu, ponieważ uważam, że na zdrowiu nie trzeba oszczędzać. Zresztą mata posłuży wiele lat i patrząc na to jak często jej używam, jej koszt szybko się zwróci. Dlatego też polecam ją wszystkim, o których wiem, że mają podobne problemy.
Podczas odwiedzin mamy wypróbowała ona matę i się zakochała. Pomogła jej na uporczywy ból pleców. Jeszcze nie wie, ale już za niecałe dwa miesiące znajdzie zestaw Pranamat pod choinką, ponieważ dobrem należy się dzielić i jeśli jesteśmy w stanie powinniśmy dbać o zdrowie najbliższych nam osób.
Marta Worwąg
Pranamat ECO
Oct 28, 2021
Pranamat ECO
Mata jest ze mną od lutego 2020, przyznaje się że z przerwami (kto czasami nie zapomni zrobić czegoś dla swojego zdrowia niech pierwszy rzuci kamieniem!) - ale zawsze po dłuższej rozłące, wracam z postanowieniem poprawy i włączeniem do codziennej rutyny!
Dzięki temu, że jest uniknęłam wielu wizyt u fizjoterapeuty, bo stosowana regularnie zmniejsza bóle pleców czy napięcia spowodowane m.in noszeniem na rękach małego człowieka :) właściwie pojawienie się małego człowieka i maty zbiegło się w czasie, tak samo jak pandemia więc naprawdę to było ukojenie w problemach z plecami w czasie, gdzie wszystko i wszyscy byli zamknięci. Teraz pomaga doraźnie, bo brak czasu znowu trochę utrudnia regularność.. ale pisząc te recenzje od razu wpisze do swojego grafiku codziennie 20-30 minut przed snem na relaks z Pranamatą. Na duży plus jest również to, że jest wykonana z naturalnych surowców i dzięki temu dłużej nam posłuży. Poduszka wypełniona gryką to hit, układa się tak jak akurat potrzebuje, natomiast sama mata ❤️gdy potrzebuje mocniej podziałać kładę się na podłodze.. gdy jest dzień, że mam mniejsza tolerancje na kolce mata na łóżko i działamy. Dużo osób pożyczyło ją na kilkudniową próbę, bo nie wierzyli, że działa i.. zamawiali swoją własną. To jedna z rzeczy, którą trzeba mieć i która w razie problemów naprawdę działa i ratuje.
Polecam przetestować na własnych plecach :)
Piotr Paduszyński
Pranamat ECO
Oct 28, 2021
Pranamat ECO
Pierwszy raz na Pranamat ECO położyłem się 3 lata temu. Pamiętam, że pierwsze odczucia były bardzo intensywne i poczułem, jakby mój oddech się pogłębił. Wytrzymałem kilka minut, nie więcej. Potrzebowałem kilku podejść, aby wytrzymać dłużej i poczuć, jak bardzo relaksująco i rozluźniająco to działa. Co jest bardzo dużym plusem, leżenie na macie bardzo szybko pomaga złagodzić ból i rozluźnić spięte mięśnie. Warto oprócz korzystania z Pranamat ECO zainteresować się jogą, wzmocnieniem słabszych mięśni czy np. stosowaniem ćwiczeń od fizjoterapeuty. Mata wielokrotnie pomogła mi w rozluźnieniu spiętych mięśni przy odcinku piersiowych kręgosłupa. Na co dzień spędzam dużo czasu przed laptopem bądź też przed klawiaturą pianina i przyjęta przeze mnie pozycja powoduje czasem spięcie mięśni w okolicach łopatek. Najmilej wspominam korzystanie z Pranamat ECO, gdy nagrywałem utwory na solową płytę – każdego dnia w studio spędzałem około 8 godzin przy fortepianie. Wracając myślałem tylko o tym, aby położyć się na macie – bardzo mi to pomogło się rozluźnić i odpocząć po pracy w studio.

Stres i napięcie odkłada się w ciele powodując różne problemy zdrowotne, dlatego tym bardziej jestem wdzięczny, że trafiłem na Pranamat ECO. W okresach wzmożonego stresu kładłem się na macie przed snem, aby bez bólu pleców móc się wyspać.

Polecam Pranamat ECO i poduszkę, sprawdziłem na sobie – są to bardzo pomocne produkty. Jednocześnie zachęcam do aktywnego trybu życia, co pozwoli stosować maty i inne akcesoria dla relaksu i odprężenia, a nie tylko ze względu na ból pleców:)
Magdalena Michałowska
Pranamat ECO
Oct 28, 2021
Pranamat ECO
Wielogodzinna praca przy biurku sprawiła, że wraz z moim chłopakiem zmagamy się z bólami pleców i w lędźwiach.
Po wielogodzinnych poszukiwaniach stwierdziliśmy, że na zdrowiu nie powinno się oszczędzać, dlatego zdecydowaliśmy się na zakup Pranamat. Okazało się, że był to strzał w dziesiątkę!
Pranamat mamy dopiero od 3 miesięcy, ale już teraz wiem, że mata jest warta swojej ceny. Już po kilku dniach korzystania z maty ból był mniej dokuczliwy, a plecy bardziej wypoczęte.
Początkowy dyskomfort w trakcie korzystania z maty postawił pod znakiem zapytania to, czy ten zakup był dobrym pomysłem. Nie mogliśmy wyleżeć choćby 5 minut. Na szczęście nie zrezygnowaliśmy po pierwszych próbach i po zapoznaniu się z instrukcją, filmami instruktażowymi i historiami użytkowników na forum Pranamat, teraz bez problemu jesteśmy w stanie czuć się komfortowo korzystając z maty podczas oglądania serialu, czytania książki, czy podczas pracy przy komputerze.
Gwarantujemy, że już po paru sesjach, w ciągu kilku minut dyskomfort zmienia się w lekkie mrowienie. Po zakończonej sesji czuć jak przyjemne ciepło rozchodzi się po masowanym miejscu. Nasze ulubione miejsca masażu to masaż pleców – przy wykorzystaniu dużej maty, masaż karku i głowy – przy wykorzystaniu poduszki, oraz masaż mniejszych partii mięśniowych po treningu.
Jednorazowo trzeba wydać więcej kasy, ale naszym zdaniem na zdrowiu nie warto oszczędzać. Gdybyśmy wcześniej kupili matę, prawdopodobnie nie musielibyśmy korzystać z wizyt u fizjoterapeuty i u masażysty.
Jeśli zastanawiacie się nad zakupem maty, ale odstrasza Was cena, to polecamy Wam wypróbować matę przez 30 dni, z możliwością zwrotu pieniędzy, jeśli Pranamt nie spełni waszych oczekiwań. Zobaczycie, że nie pożałujecie :)
Alicja Bogacka
Pranamat ECO
Oct 28, 2021
Pranamat ECO
Serce Pranamat dla Pranamat, bo jest to miłość od pierwszego wej… leżenia ! 

Matę dostałam jako prezent noworoczny, po miesiącach wpatrywania się w różne warianty w social mediach, czytaniu recenzji i wszelkich wzmianek na temat Pranamat i co ? I przepadłam :)
Zaczęło się od leżenia na plecach, potem siedzenia na macie, potem doszły kolejne prezenty i akcesoria i można powiedzieć, że teraz to już masaż całego ciała.
Jak stosuję produkty PranamatEco? Odpowiedź niżej :)

Mata
Głównie wykorzystuję ją leżąc na plecach, ale jest też idealna na uda oraz łydki, a także jest super dodatkiem podczas medytacji. No i nie można zapomnieć o stopach, kto raz spróbował ten wie, że nie zapomni się tego uczucia do końca życia. Mata rozluźnia pospinane mięśnie, czy to od stresu czy długiego siedzenia, ale też daje ukojenie po treningu i męczącym dniu. Jest fantastyczna na ból pleców. Czasem lubię też leżeć na macie na brzuchu, całym ciałem, nie wiecie jak przód waszego ciała jest pospinany dopóki Pranamat nie przyniesie Wam ulgi, naprawdę.

Poduszka

Zapewnia miły, moim zdaniem delikatny masaż karku oraz głowy. Jest też idealna, aby ułożyć ją pod łydką lub inną częścią ciała kiedy mamy jakiś skurcz i potrzebujemy bardziej punktowego masażu.



Serce
Z sercem zaprzyjaźniam się od niedawna i jest to prezent od Pranamat za aktywne uczestnictwo na naszej facebookowej grupie, koniecznie tam zajrzyjcie jeśli macie jakieś pytania lub chcecie poznac innych fanów lotosków :) Jak go używam ? Odwrócone do góry nogami, jest idealne jeżeli masaż poduszką to za mało. Idealnie rozgrzewa barki oraz kark, a jeśli jesteś dość stresowym osobnikiem jak ja to uwierz mi, że nic tak nie złagodzi napięcia jak serducho XL. Jest też idealne na brzuch lub jeśli ktoś ma problemy z blokującym się biodrem, ale uprzedzam masaż jest wtedy mega intensywny. A jeżeli w trudne dni skurcze brzucha nie dają Ci spokoju, to delikatne przytulenie do serducha czyni cuda.

MicroMata
Śniła mi się po nocach zanim ją miałam, stosuję ją do punktowego masażu, ale także na ramiona i całe ręce, gdyż trudno je wymasować na macie. Jest malutka i kompaktowa, akurat do plecaka, żeby mieć ją ze sobą w pracy lub na uczelni i rozgrzać zesztywniały kark. Jednak moim absolutnie ulubionym sposobem jest stosowanie jej na twarzy. Delikatne przyciskanie lotosków do twarzy czyni cuda, znika napięcie, krew lepiej przepływa, podejrzewam, że na poranną opuchliznę też pomoże, a przede wszystkim pobudza :) Nic tak nie budzi jak małe igiełki wbijające się w twarz :D 
Nie mogę zapomnieć tez o dłoniach, które po całym dniu klikania na klawiaturze są mega zmęczone. Gdy chcę je delikatnie wymasować używam mikromaty, gdy trochę mocniej to wtedy wbijam je w dużą matę.

Podsumowując, jeżeli doskwiera Ci ból ze względu na spięte mięśnie to Pranamat jest perfekcyjnym wyborem. Jeżeli nadal nie wiesz czy to coś dla Ciebie wpadnij na facebookową grupę, a na pewno rozwiejemy Twoje wątpliwości i odpowiemy na wszystkie pytania :)

Pranamat, dziękuję za prawie roczną przygodę i za to jak dobrą robotę wykonujecie !
Natalia Paduszyńska
Pranamat ECO
Oct 27, 2021
Pranamat ECO
Może w życiu nie zawsze bywa jak w bajce, ale w moim przypadku z Pranamat Eco przydarzyła się miłość od pierwszego... położenia? Ukłucia? Miłość od pierwszego użycia w każdym razie :) Podobnych mat jest w Internecie dużo, jednak moje ciągoty do otaczania się rzeczami certyfikowanymi, bezpiecznymi dla mnie i dla środowiska zaowocowały poznaniem tej właśnie Pranamatowej perełki. Swoją matę - po przetrząśnięciu wszystkich możliwych opinii i informacji - nabyłam już ponad trzy lata temu, a pół roku później dokupiłam do niej poduszkę, która okazała się jeszcze większym hitem.
Zestaw (zwłaszcza poduszka!) niesamowicie pomaga mi na wszelkiego rodzaju napięciowe bóle głowy, z którymi czasem trudno się było uporać nawet tabletkom. Rozluźnia także te partie mięśni grzbietu, które czasami trudno rozluźnić poprzez ćwiczenia rozciągające. Czy relaksuje? Aż za bardzo, bo czasami w planach mam tylko położenie się na macie na dwa kwadranse, a praktycznie zawsze kończy się to spankiem, co jest o tyle zabawne, że bez maty nie jestem w ogóle w stanie zasnąć na plecach. Kobietkom (zwłaszcza, lecz nie tylko) polecam również włączenie maty w walkę z cellulitem. W połączeniu z masażem na sucho i ruchem da więcej, niż niejeden zabieg za milion złotych monet ;)
Podsumowując: pokochałam Pranamat miłością absolutną i mając obecne doświadczenia kupiłabym ją po raz drugi. Warta absolutnie każdej złotówki. Każdej. <3
Krystyna Zubkiewicz
Pranamat ECO
Oct 27, 2021
Pranamat ECO
Do maty pranamat podchodziłam zawsze z dużym dystansem. Żyłam w przekonaniu, że niczym nie różni się od tych tańszych. Jednego dnia zorientowałam się, że na mojej tańszej się w ogóle nie kładę, bo i nie mam po co, nie czułam z tego żadnej korzyści. Kilka dni pozniej miałam okazję dotknąć oryginału i wtedy mnie olśniło. Decyzja o kupnie pranamat jeszcze jakiś czas we mnie dojrzewała, ale była to jedna z moich najlepszych decyzji! Kładę się/staje na niej od tego czasu codziennie i WIDZĘ EFEKTY. Moje mięśnie zachowują się zupełnie inaczej, glowa boli rzadziej (a jak w czasie bólu się położę to i krócej) a skóra wygląda o niebo lepiej. ❤❤
Górniak Iga
Pranamat ECO
Oct 27, 2021
Pranamat ECO
Matę kupiłam będąc w ciąży, chciałam aby czekała na mnie w domu po porodzie! Założeniem była walka o powrót do formy zmęczonej ciążą skóry :)

Jednak już w ciąży towarzyszyły mi ogromne bole pleców i stóp i mimo przeciwwskazań producenta w krytycznych momentach (oczywiście po uzyskaniu zgody lekarza) pozwalałam sobie na 5 minut „katuszy” - nawet nie wyobrażacie sobie jaką ulgę przynosiły kolce opuchniętym stopom! Żałowałam tylko, że nie mogę całymi dniami stać na mojej macie…

Teraz gdy maluszek jest już w domu używamy maty codziennie! Przy karmieniach, które czasami trwają godzinami mój kręgosłup jest wdzięczny za to, że karmimy się z dzidzią na macie :)

Uważam, że był to idealny zakup! I polecam każdej mamie aby zrobiła sobie taki prezent dla swojego niesamowitego ciała!

Co więcej nawet mąż, który był sceptycznie nastawiony do zakupu przekonał się i korzysta chyba nawet częściej niż my z córcią, bowiem okazało się, że poduszka jest świetnym antidotum na migreny!

No i teraz kupiliśmy drugi zestaw, tym razem zielony, żeby mąż (dzielny wojak czyt. Żołnierz) mógł zabrać matę ze sobą na misję wojskową daleko, daleko stąd… co by trudy codziennej walki były lżejsze do zniesienia.

POLECAMY Z CAŁEGO SERCA! <3
Katarzyna Golik
Pranamat ECO
Oct 27, 2021
Pranamat ECO
Odkąd odkryłam produkty Pranamat Eco polecam je każdemu. Lotosy świetnie działają na wszelkie bóle pleców, łagodzą napięcia mięśniowe i pomagają mi uporać się z migrenami. Teraz nie wyobrażam sobie dnia bez maty, a wersję mini zawsze zabieram ze sobą w podróż.